Prothetiek

Volledige gebitsprothese

Een nieuw kunstgebit is een grote verandering. Uw nieuwe kunstgebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn kunsttanden erg belangrijk voor uw uiterlijk; uw tanden zijn immers de eerste blikvanger

Implantaatgedragen prothese

Een implantaat is net zo groot als een natuurlijke tandwortel. Het is gemaakt van titanium, een metaal dat goed verdragen wordt en als lichaamseigen weefsel wordt geaccepteerd. Het komt maar zelden voor dat titanium niet goed wordt verdragen.
De implantaten worden geplaatst door een implantoloog. Dit is een zeer korte ingreep en wordt onder een plaatselijke verdoving toegepast. Vervolgens groeit het bot vast aan het implantaat. Zo ontstaat een solide basis voor de duurzame en stabiele verankering van uw gebit.
In het geval van een tandeloze boven- of onderkaak is een kunstgebit op implantaten de meest gekozen oplossing. Dit noemt men ook wel een overkappingsprothese.
De voordelen van deze oplossing vergeleken met het klassieke kunstgebit spreken voor zich;

  • Uw kunstgebit op implantaten zit in iedere situatie goed vast.
  • Dankzij de natuurlijke belasting van het kaakbot door de implantaten wordt voorkomen dat het kaakbot slinkt. Uw prothese behoudt dus op lange termijn de optimale pasvorm.
  • U ondervindt geen hinder van pijnlijke drukpunten.
  • Het gehemelte blijft vrij van prothesemateriaal. U kunt met plezier genieten van maaltijden en tussendoortjes.

Frame/plaat prothese

Een frame prothese bestaat uit een gegoten stalen frame waarop tanden en kiezen bevestigd zijn. Aan dit frame zitten ankers die om uw eigen tanden en -of kiezen komen te zitten. De kwaliteit en duurzaamheid zijn duidelijk veel beter dan de partiële plaatprothese. Als er meerdere tanden of kiezen ontbreken kan met een frame prothese een oplossing geboden worden die weinig schade toebrengt aan het restgebit en waarmee toch een redelijk functionerend geheel te verkrijgen is.

Een plaatprothese wordt gebruikt voor de vervanging van een of meer tanden of kiezen. Het verschil is echter dat een frameprothese ten opzichte van een plaatprothese veel beter in de mond zit omdat deze ankers heeft. Ons inziens is de partiële plaatprothese alleen bruikbaar als tussen oplossing na het trekken van tanden of kiezen tot aan het maken van een duurzamere voorziening.